Kansainvälinen oikeushenkilötunnusjärjestelmä - British LEI
3. tammikuuta 2018 lähtien EU-yritykset eivät ole saaneet myydä tai ostaa arvopapereita ilman LEI-tunnusta.

Kansainvälinen oikeushenkilötunnusjärjestelmä

British LEI - Legal Entity Identifier system

Kansainvälinen oikeushenkilötunnusjärjestelmä


Mikä LEI on ja miksi yritykset tarvitsevat sen?

Oikeushenkilötunnus (Legal Entity Identifier, LEI) tai LEI-tunnus on yksilöllinen kansainvälinen tunnistenumero, joka myönnetään yritykselle GLEIF-järjestön valtuuttaman rekisterinpitäjän (LOU) toimesta. Rahoitusmarkkinoiden toimijat ja sääntelijät käyttävät LEI-tunnisteita tunnistaakseen ja arvioidakseen arvopaperimarkkinoiden osapuolia.

MiFID II -direktiivin mukaisesti LEI-tunnukset ovat pakollisia 3. tammikuuta 2018 alkaen kaikille erillisille markkinaosapuolille, jotka ovat rekisteröity Euroopassa ja jotka käyvät kauppaa arvopaperimarkkinoilla. Esimerkiksi jos yritys on rekisteröity Suomessa ja se haluaa käydä kauppaa paikallisilla arvopapereilla, on yrityksen 3. tammikuuta 2018 lähtien ollut omattava LEI-tunnus. Voit löytää lisätietoja verkkosivustomme ”Kysymykset ja vastaukset” -sivulta.

LEI-hakemuksen täyttäminen kestää vain 2 minuuttia ja LEI-tunnus myönnetään useimmiten 1-2 työpäivän kuluessa maksun jälkeen.

Kuinka saat LEI-tunnuksen yrityksellesi?

LEI-tunnuksen hakemiseen tarvitaan GLEIF-akkreditoitu tunnusten myöntäjä eli LOU (Local Operating Unit). Suomi LEI on LOU-sopimusrekisteröijä, joka rekisteröi LEI-tunnuksia Suomessa.

Suomi LEI:n tietokanta on yhteydessä kaupparekisteriin, minkä vuoksi voimme tiedustella ja päivittää yritykseesi liittyviä tietoja automaattisesti. Tarjoamme suomalaisille yrityksille nopean ja edullisen palvelun ja pidämme GLEIF-tietokannassa olevat tiedot nykyisten tietojesi mukaisina.

1. Täytä hakemuslomake verkkosivustollamme. Vahvistamme tiedot kaupparekisteristä tai muista lähteistä.

2. Maksa pankkisiirrolla tai laskulla. Lähetämme kirjanpitostandardien mukaisen laskun ja kuitin.

3. Kun olet tehnyt hakemuksen sivustollamme, lähetämme sinulle valtakirjan allekirjoitettavaksi.

4. Lähetämme LEI-tunnuksen sähköpostiisi.

Kansainvälinen oikeushenkilötunnusjärjestelmä koostuu kolmesta eri tasosta, jotka saattavat ensi alkuun vaikuttaa hämmentäviltä. Tässä osiossa kuvailemme tärkeitä määritelmiä ja yksityiskohtia lisätäksemme tietämystäsi LEI-tunnuksen myöntämisestä.

1. Sateenvarjo-organisaatio

GLEIF – Global Legal Entity Identifier Foundation

Financial Stability Board perusti GLEIF:n, jonka ensisijaisena tehtävänä on keksiä, kehittää ja hallinnoida maailmanlaajuista LEI-järjestelmää.GLEIF on myös LEI-rekisterinpitäjien sateenvarjo-organisaatio, joka tallentaa kaikki LEI-tiedot. GLEIF on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka pääkonttori sijaitsee Baselissa, Sveitsissä.

2. LEI-tunnuksia myöntävät organisaatiot

LOU – Local Operating Unit

LOU (local operating unit) on organisaatio, jonka GLEIF on valtuuttanut myöntämään LEI-tunnuksia. LOU-organisaatioita vaaditaan keräämään ja varmistamaan tietoja ja luomaan LEI-tunnuksia protokollan mukaisesti. LOU:n on pyydettävä tunnusta hakevalta yritykseltä kaikki tarvittavat tiedot ja vahvistettava nämä tiedot yritysrekisteristä. Maailmanlaajuisesti LOU-organisaatioita on noin 30 ja näistä vain harva myöntää LEI-tunnuksia suomalaisille yrityksille.

3. LEI-rekisteröinnin asiamiehet

Rekisteröintiasiamies

Rekisteröintiasiamies välittää asiakastiedon rekisterinpitäjälle (LOU) GLEIF-standardien mukaisesti ja pyytää lisätietoa paikalliselta yritysrekisteriltä. GLEIF otti käyttöön LEI-rekisteröintiasiamiehet huhtikuussa 2017 varmistaakseen asiakasrekistereissä olevien asiakastietojen laadukkuuden ja yksinkertaistaakseen LEI-tunnuksen hakuprosessia. SuomiLEI on rekisteröintiasiamies, joka toimii Suomessa.

LEI code structure

LEI-tunnus on yksilöllinen tunniste, joka myönnetään kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla toimiville yrityksille. LEI-tunnukset perustuvat ISO-standardiin 17442:2012. LEI myönnetään kullekin yritykselle vain kerran ja se koostuu 20 merkistä:

8 9 4 5 0 0 2 7 A K 4 L S O G X G Y 1 8
LOU organisaatioiden yksilölliset numerot Yrityksen yksilölliset merkit

 

  • Ensimmäiset 4 merkkiä ovat LEI-tunnuksen myöntäneen tahon (LOU) merkkejä.
  • Merkit 5 ja 6 ovat samat kaikille yrityksille – 0.
  • Seuraavat 12 merkkiä koostuvat numeroista ja kirjaimista ja ovat yksilöllisiä jokaiselle yritykselle.
  • Viimeiset 2 merkkiä ovat tarkistusmerkkejä.

Ensimmäiset LEI-tunnukset myönnettiin joulukuussa 2012. Odotamme, että vuoden 2019 loppuun mennessä maailmanlaajuisesti on myönnetty yli miljoona LEI-tunnusta. 3. tammikuuta 2018 lähtien LEI:t ovat pakollisia kaikille Euroopan Unionin jäsenmaissa rekisteröityihin yrityksiin, jotka käyvät kauppaa arvopaperimarkkinoilla. Voit löytää lisätietoa LEI-järjestelmää koskien sateenvarjo-organisaatio GLEIF:n verkkosivuilta.

LEI-tunnuksen uusiminen

Jokainen yritykselle myönnetty LEI-tunnus on voimassa vain yhden vuoden ajan. Jokaisen vuoden jälkeen LEI on uusittava seuraavalle 12 kuukauden jaksolle. Suosittelemme, että uusit LEI-tunnuksesi ajoissa, koska prosessi voi kestää jonkin aikaa. Kun LEI:n tila on RAUENNUT, tunnuksesi ei ole enää aktiivinen eikä sitä siksi ole mahdollista käyttää taloudelliseen raportointiin. Jos tiedät etukäteen, että LEI-tunnuksesi tarvitsee olla aktiivinen pidempään, voit uusia sen 2 kuukautta ennen vaadittua uusimispäivää. Esimerkiksi jos LEI myönnettiin 1. marraskuuta 2019 ja se on voimassa 31. lokakuuta 2020 asti, ja uusit LEI:n syyskuussa 2020 yhdeksi vuodeksi, LEI-tunnuksesi pysyy voimassa 31. lokakuuta 2021 asti.

Suomi LEI seuraa asiakkaidensa LEI-tunnusten voimassaolopäiviä ja ilmoittaa sinulle, kun sinun on uusittava tunnuksesi. Voit hakea LEI-tunnuksesi uusimista verkkosivustoltamme löytyvällä hakulomakkeella. Lisätietoja LEI-uudistuksesta täällä.

Yritykset hakevat LEI-tunnusta Suomi LEI:n kaltaisen palveluntarjoajan kautta. Tämä on välttämätöntä, koska yritykset eivät voi hakea tai päivittää tietoja suoraan LEI-tietokannasta, jota hallinnoi Global Legal Entity Identifier Foundation eli GLEIF. Sen sijaan kullekin LEI:lle määrätään palveluntarjoaja (LOU, Local Operating Unit), joka on valtuutettu tekemään muutoksia tietoihin yrityksen puolesta. Lue lisää LEI-tunnuksen siirtämisestä Suomi LEI:lle.